Padamu Ku Bersujud

Content

Cara Membuat Kuey Teow Asli

Monday, 23 April 2012
Resepi
1.Tepung Gandum 375g
2.Tepung Jagung 150g
3.Tepung Beras 50g
4.Air 225g
5.Garam (secukup rasa)

Cara-Cara
1.Gaulkan semua tepung
2.Uli tepung yang digaul bersama air yang dicampur garam hingga sebati

3.Leperkan adunan tadi di mesin

 
4.Hiris dengan mesin mee mata lebar

5.Gambar kuey teow yang siap dihiris

6.Rebus kuey teow dalam air mendidih hingga terapung angkat dan jirus dengan air sejuk .. toskan

7.Gaul dengan minyak masak

8.Bila sudah sejuk bolehlah dibungkus
SELAMAT MENCUBA



6 comments:

Unknown at: 5 October 2016 at 20:31 said...

Assalamualikum,puan saya zulkifli bin abdullah dari ampang ,maaf tuan saya ingin tanya sebagai orang lama mengendalikan kursus pemakanan ,saya ingin tahu apa pandangan tuan dengan mesin seperti dalam gambar ini boleh atau tidak boleh untuk kita buat mee kuning dan juga kuih teow, adakah mesin ini boleh diadjust mata pisau 1-7 mm untuk dapat lebar dan nipis mee seperti dipasaran ,saya juga kurang faham perkataan noodle saiz 3-8mm untuk apa dan thickness 1-10mm untuk apa.minta sedikit pencerahan .model NOODLE DZM -200B(no 4)

Unknown at: 21 January 2017 at 19:57 said...

Timakasih... Sy dah cuba resepi nii... Kwetiaw nye kenyal dan tak putus...
Terbaik...

Unknown at: 4 September 2018 at 05:02 said...

Blh.

Anonymous at: 18 September 2018 at 21:03 said...

Sy akan cuba..

Unknown at: 6 February 2019 at 23:50 said...

Terima kasih camna nak baginampak putih

Unknown at: 6 April 2020 at 04:09 said...

Salam tuan, kenapa kwetiaw yang saya buat mudah putus. Boleh tuan beri pandangan atau pemboleh bantu tentang hal ini. T. Kasih

Post a Comment

About Me

My photo
seremban, negeri sembilan, Islam, Malaysia
Menerima Tempahan Untuk Semua Majlis,Membuat Dan Membekal Kuih Muih , Makanan Bermasak , Kuih Muih Sejuk Beku serta Snek Tradisional tel:0192982269,0176432897, pej:0387667457 email:rezkimazdirasa@yahoo.com