1.Tepung Gandum 375g
2.Tepung Jagung 150g
3.Tepung Beras 50g
4.Air 225g
5.Garam (secukup rasa)
Cara-Cara
1.Gaulkan semua tepung
2.Uli tepung yang digaul bersama air yang dicampur garam hingga sebati
3.Leperkan adunan tadi di mesin
4.Hiris dengan mesin mee mata lebar
6.Rebus kuey teow dalam air mendidih hingga terapung angkat dan jirus dengan air sejuk .. toskan
7.Gaul dengan minyak masak
8.Bila sudah sejuk bolehlah dibungkus
SELAMAT MENCUBA
6 comments:
Assalamualikum,puan saya zulkifli bin abdullah dari ampang ,maaf tuan saya ingin tanya sebagai orang lama mengendalikan kursus pemakanan ,saya ingin tahu apa pandangan tuan dengan mesin seperti dalam gambar ini boleh atau tidak boleh untuk kita buat mee kuning dan juga kuih teow, adakah mesin ini boleh diadjust mata pisau 1-7 mm untuk dapat lebar dan nipis mee seperti dipasaran ,saya juga kurang faham perkataan noodle saiz 3-8mm untuk apa dan thickness 1-10mm untuk apa.minta sedikit pencerahan .model NOODLE DZM -200B(no 4)
Timakasih... Sy dah cuba resepi nii... Kwetiaw nye kenyal dan tak putus...
Terbaik...
Blh.
Sy akan cuba..
Terima kasih camna nak baginampak putih
Salam tuan, kenapa kwetiaw yang saya buat mudah putus. Boleh tuan beri pandangan atau pemboleh bantu tentang hal ini. T. Kasih
Post a Comment